De bezaan is een zeil dat aangeslagen is aan de achterste mast, de bezaansmast, van een schip



woensdag 18 augustus 2010

Huizenbeleid Amsterdam onder vuur!

De woede onder huizenbezitters groeit.
Je zult maar hier moeten werken voor je broodwinning!
Je woont, pak em beet, in Vlaanderen of Duitsland, net over de grens.
Je koopt voor veel (te veel) geld een pied à terre om niet elke avond twee uur in de fille te hoeven staan. En vervolgens wordt je gedwongen om dat onderkomen te verhuren (ver beneden de kostprijs!)?

Ik weet niet wat u er van vindt, maar mij klinkt het op z`n minst vreemd in de oren.

Onderstaande berichten komen uit de Telegraaf van 17 en 18 augustus

wo 18 aug 2010, 05:30 | 265 reacties | lees voor

Woede over huizenbeleid Amsterdam

door Richard van de Crommert
AMSTERDAM - Amsterdam ondergraaft de eigen economische positie met de eis dat huiseigenaren hun tweede woning ter beschikking moeten stellen aan sociale huurders, stellen bedrijfsleven en politici in de stad.

Daarnaast zou de de gemeente haar eigen, veertien jaar geleden vastgestelde beleid overtreden

Woedende en verbijsterde reacties alom dinsdag op het nieuws dat het stadsbestuur van eigenaren van tweede woningen eist dat ze hun bezit voor een paar honderd euro ter beschikking stellen van de socialewoningvoorraad in de stad. Amsterdam verlangt dat als er op het bewuste woonadres geen personen staan ingeschreven in het Bevolkingsregister.

Verschillende politieke partijen hebben er gisteren bij de stad op aangedrongen om de regels uit de verordening niet meer uit te voeren. In omliggende gemeenten wordt dit punt uit de in de Stadsregio vastgestelde Regionale Huisvestingsverordening nergens uitgevoerd. "Het begint gewoon bij de basis van onze beschaving", vindt Olga de Meij van de VVD. "Van andermans spullen blijf je af."

"Dit is wrang en zuur voor het imago van Amsterdam", stelt een woordvoerster van de Kamer van Koophandel. "En niet goed voor de internationale economische positie van de stad. En dat weet de gemeente." "Het huidige beleid staakt haaks op wat er in 1996 is toegezegd aan huiseigenaren in Amsterdam. Toen zijn er duidelijke afspraken gemaakt", stelt makelaar Hans Broeren. "Je mag je maar op één adres in de wereld inschrijven. Dat hoeft niet te zijn in je koopwoning in Amsterdam."

Kamerleden

Met het huidige beleid is het onmogelijk om een kleine tweede woning in Amsterdam te bezitten. "Het huidige beleid is werkelijk rigide", zegt De Meij. "Zo hebben bijvoorbeeld bijna alle Tweede Kamerleden een pied-à-terre in Den Haag. Om mensen het reizen te besparen. Het zou toch een schande zijn als die mensen, die gewoon in Den Haag werken maar niet in die stad ingeschreven staan, hun tweede huis ter beschikking moeten stellen aan de gemeente."

Broeren: "Als een koopwoning leegstaat, wil de gemeente Amsterdam er een huurwoning van maken. Dat kan dus niet volgens de wet. Van een koopwoning kun je niet zomaar een huurwoning maken. Dat heeft de gemeente al in 1996 toegegeven. Nu wil de gemeente zich voordoen alsof ze iets over koopwoningen te zeggen heeft. In de sociale huursector heeft de gemeente krachtens de huisvestingswet veel te vertellen. In de vrije sector heeft de gemeente niets te vertellen. Willen ze dat wel, dan hebben ze toestemming nodig van provincie of de minister. De huisvestingswet wordt misbruikt in de gemeente Amsterdam. Deze verordening is vernietigbaar door de Raad van State. Dus laat ze maar komen."

Amsterdam voelt zich echter gesterkt door eigen beleid dat het sinds 2006 uitvoert. De gemeente handhaaft op basis van de Regionale Huisvestingsverordening.

"We hebben het recht om deze woningen op te eisen voor de socialewoningmarkt", vindt verantwoordelijk PvdA-wethouder Freek Ossel. "Er is woningnood in Amsterdam. En we willen geen leegstand in de stad. Tegen eigenaren van woningen in de stad moet je dan kunnen zeggen dat er een sociale huurder in moet. Het zijn regels die wij al lange tijd op onze manier uitvoeren."

Aan het tekort aan sociale woningen heeft Amsterdam zelf meegewerkt, reageert Rob Verheij van Meesterwerk Juristen. "De afgelopen jaren zijn sociale woningen onttrokken aan de woningvoorraad door ze te koop aan te bieden. En nu gaan ze plotseling bij particuliere huiseigenaren woningen opeisen."


    Amsterdam besteelt eigenaar tweede huis

    door Richard van de Crommert
    AMSTERDAM - Het aanhouden van een kleine tweede woning van enkele tientallen vierkante meters in Amsterdam is verboden. De hoofdstad heeft onlangs een heksenjacht geopend op eigenaren van zogenoemde pied-à-terres en hen bevolen hun appartementje voor een paar honderd euro per maand beschikbaar te stellen voor de sociale huurvoorraad.

      Foto: Ronald Bakker

      Dit terwijl de aankoop van een woning in Amsterdam al snel boven de 200.000 euro uitkomt, wat betekent dat de maandelijkse hypotheeklasten uitkomen op meer dan duizend euro per maand. Dat is ver boven de maximale huurprijs van 548 euro die de gemeente vaststelt.

      Wie niet meewerkt, kan een dwangsom tegemoet zien, die oploopt tot vele duizenden euro's. Hoogleraren, architecten en topmannen uit het bedrijfsleven worden zo de stad uitgejaagd, blijkt uit een stapel brieven die in handen gesteld is van De Telegraaf.

      Sinds januari is het beleid van de gemeente Amsterdam aangescherpt. Alleen al dit jaar heeft de gemeente 750 van dit soort dwangbrieven naar eigenaren van koopwoningen verstuurd, zo laat een gemeentewoordvoerder weten. Amsterdam baseert zich in zijn beleid op de Regionale Huisvestingsverordening.

      Geen opmerkingen:

      Een reactie posten