De bezaan is een zeil dat aangeslagen is aan de achterste mast, de bezaansmast, van een schip



dinsdag 31 augustus 2010

Zeldzaam?

Wij willen u dit beeld toch niet onthouden, want je kunt zeggen wat je wilt, maar het is toch zeldzaam mooi!

Misschien moeten we er maar voor ijveren dat het Bezaanjachtplein op de lijst van Werelderfgoederen komt?

Zie ik daar op de voorgrond enkele slangen kronkelen, of is het het monster van Loch Ness?
Of is het gezichtsbedrog?

(foto: Co Borman)

zondag 29 augustus 2010

De eeuwige rijstvelden

Komt dat zien, komt dat zien!

Op het Bezaanjachtplein:

De eeuwige rijstvelden

(Naar analogie van: de eeuwige jachtvelden der indianen. Ooit stond hier een uitvaartcentrum, dus er mag wel gesproken worden van "heilige grond", nietwaar?)

(foto: Co Borman)

Waar zouden we zijn zonder humor?

BLVC-plan Bezaanjachtplein

BLVC staat voor:
Bereikbaarheid
Leefbaarheid
Veiligheid
Communicatie

Dit plan is opgesteld door het ingenieursbureau der gemeente Amsterdam en is gedateerd 11 juni 2010. (Inmiddels is er een 2e versie van enkele maanden later, die slechts enkele kleine wijzigingen bevat).
Mocht u geïnteresseerd zijn in de inhoud hiervan dan kunt u contact opnemen met één der leden van de bewonerscommissie Bezaanjachtplein, alwaar een exemplaar ter inzage ligt.


De bewonerscommissie heeft een notitie gemaakt met betrekking tot dit BLVC-plan.
Hieronder vindt u de weergave van deze notitie.


(foto: Roland Witte)

De Bannekrant (uitgave Stadsdeel Noord/Woningcorporaties)
laat altijd alleen de mooie plaatjes zien.
Voor de bewoners van het Bezaanjachtplein echter
is de realiteit anders, getuige de foto hierboven!


Bewonerscommissie Bezaanjachtplein, 20-8-2010.


Aandachtspunten met betrekking tot het BLVC-plan.

Opmerking: Veel punten zijn niet duidelijk af te kaderen en hebben betrekking op meerdere onderwerpen tegelijkertijd.



Bereikbaarheid


Van groot belang is de bereikbaarheid voor nood- en hulpdiensten.

Er dienen enkele laad- en losplaatsen beschikbaar te zijn.

Parkeerverbod langs het bouwhek.

Handhaving van de (tijdelijke) verkeersmaatregelen.

Duidelijke bebording, niet alleen voor autoverkeer, maar zeker ook voor fiets- en langzaam gemotoriseerd verkeer (Scooters, scootmobiels, etc) (omleiding hiervan via Statenjachtstraat).

Betonnen banden bij grasveldje ter hoogte van voormalig uitvaartcentrum, om te voorkomen dat men hierover het plein verlaat (komt nu regelmatig voor.

Volgens "onderzoek" zou er voldoende parkeergelegenheid zijn in de buurt. Maar volstrekt onhelder is hoe groot het gebied is waarover dit is bekeken. Wij zetten onze vraagtekens bij dit onderzoek en vrezen dat zowel tijdens de bouw als na voltooing er een tekort aan parkeergelegenheid zal zijn voor de huidige bewoners. Welke normen zijn voor dit onderzoek gehanteerd?


Leefbaarheid


Het schoonmaken van het Bezaanjachtplein en omgeving blijft een prioriteit, immers bouwactiviteit verhoogt de vervuiling en vergroot de onveiligheid.

Het zou prettig zijn als de stoepen eens zouden worden geëgaliseerd. Ook de conditie van de rijweg (momenteel klinkers) laat te wensen over: gaten door ontbrekende klinkers en plassen water door kuilen!

Het is leuk om in de krant (Kompas) te lezen dat de fiets- en voetpaden in de Banne worden aangepakt, maar wij merken er hier niets van! De conditie van het fietspad ten noorden van en parallel aan de IJdoornlaan verkeert al jaren in een deplorabele staat. Ik zie daar voorlopig nog geen verbetering in komen.

Het zou te makkelijk zijn om het Bezaanjachtplein maar over te slaan omdat er toch gebouwd gaat worden. Vergeet niet dat de bewoners er ook moeten wonen, ondanks de jarenlange (minstens 6 jaar) overlast die de bouw en sloop van 2 grote bouwprojecten met zich mee brengt (of eigenlijk 3, want gemakshalve wordt de vernieuwbouw van de Kadoelerbreek maar niet vermeld, terwijl we daar ook inmiddels al een jaar overlast van hebben ondervonden).

Wat betreft de afscheiding van het bouwterrein:

Wij stellen voor om deze uit te voeren d.m.v. een deugdelijk hekwerk, voorzien van doek, of een houten schutting, om overlast en vervuiling door zand en stof tegen te gaan.

Het is misschien een leuk idee om dit (door kinderen) te laten beschilderen? Is tegelijkertijd dan een zinvolle activiteit voor de kids?!

Hoewel het met de bouwwerkzaamheden weinig te maken heeft valt voor ons ook de overlast van groepen spelende kinderen op het speelterrein onder het hoofdstuk leefbaarheid.

Met name het aantal decibel dat geregeld wordt geproduceerd (80 dec.) zorgt voor veel irritatie.

Ook het feit dat er dikwijls door zeer jonge kinderen tot wel 24:00 uur luidruchtig wordt "gespeeld" is een bron van zorg.

We vinden het daarom van belang dat er meer en vaker toezicht wordt gehouden, niet alleen overdag, maar zeker ook `s avonds) door bijvoorbeeld de Buurtregiseur of Straatcoaches.

Een mogelijke reactie zal zijn: "kinderen moeten spelen." Wij zullen de laatsten zijn die dat zullen tegenspreken. Kinderen moeten natuurlijk kunnen spelen, maar niet ten koste van alles! Er zijn meer mensen op de wereld!

Als u wilt weten over welke overlast we het hier hebben nodigen wij u graag uit om dit bij een van ons te komen aanhoren.


Veiligheid


Het lijkt ons van belang dat er voldoende bewaking en verlichting aanwezig zal zijn op en in de nabijheid van het bouwterrein. Immers bouwwerkzaamheden trekken nu eenmaal criminaliteit aan, niet allleen op de bouwterreinen, maar ook in de directe omgeving (auto- en woninginbraak!).

Wij pleiten daarom voor meer en extra toezicht gedurende de komende jaren. Voor dit moment omdat er sprake is van braakliggende terreinen en bouw. Voor de toekomst omdat er sprake is van een grote verdichting (meer woningen, meer mensen) van onze buurt.


Communicatie


Wij zouden het op prijs stellen als er regelmatig overleg zou plaatsvinden tussen de Bewonerscommissie en de buurtregiseur, buurtmeester en toezichthouder/wegbeheerder, bijv. 1 x per kwartaal?.

Maar ook is een betere communicatie met de verantwoordelijken voor de openbare ruimte wenselijk (Dhr. Mouton, wethouder Paquay?) .


Conclusie:


Ook gedurende bouw en sloopwerkzaamheden moeten mensen op een aangename, in ieder geval toch acceptabele, manier kunnen wonen.

Extra schoonmaak/ onderhoud/ toezicht/ overleg kan daar in belangrijke mate aan bijdragen.



Ook voor een blik op de tekening van de bouwplaats kunt u bij een der leden van de bewonerscommissie inzage krijgen.

Mocht u willen weten hoe de toekomst er uit gaat zien, een glazen bol hebben wij niet, maar de maquette is te bezichtigen op adres Ankerplaats 22.



maandag 23 augustus 2010

Video Banne Centrum

Hierboven, in de kop van deze weblog (onder het Bezaanjacht), vindt u een zogeheten artistieke impressie van het toekomstige Banne Centrum, alwaar behalve een overdekt winkelcentrum ook ondermeer een bibliotheek, sportzaal, horeca, parkeergarage en woningen in zullen worden ondergebracht.

Deze impressie is gemaakt door RPHS architecten.

(met dank aan dhr. A.Spronk voor het ter beschikking stellen en dhr. A.J.Jehee voor de technische bijstand)

Sail-laatste avond



Het was een vrolijke boel (nu voel ik mij net Gert-Jan Dröge) die laatste avond.
De Derawuci (Indonesie) was het toneel van zang en dans, zowel op het schip als langs de kade, waar een grote schare fans (veel Indonesische Nederlanders) enthousiast meezong.

De foto en filmpjes zijn gemaakt door A.J.Jehee, waarvoor dank!



De Dewaruci was leuk versierd en verlicht



Hoe romantisch was toch dit schouwspel op het IJ.
Koopvaardijschip onder volle maan!


Wij waren voor u getuige van een spetterend vuurwerk.
Wij, d.w.z. Ingrid Hezemans (buurtmeester, u weet wel: schoon en heel!) en ondergetekende, Roland Witte (secretaris Bewonerscommissie Bezaanjachtplein). En nog een paar honderd anderen (op deze locatie althans, want elders rond het IJ stonden natuurlijk vele duizenden andere mensen van het schouwspel te genieten.


Voor de komende 5 jaar zullen we weer moeten teren op de herinnering aan een fantastisch evenement.

Terug naar de realiteit van alledag...

vrijdag 20 augustus 2010

Schepen, bootjes en andere zaken

Het was een dag van grote hitte, maar oh, wat was het leuk.
Het is toch echt genieten, dat sail-gebeuren!




Hier wederom een selectie van de foto`s van vandaag:

Foto`s: Roland Witte.
Met dank aan Loek Jehee voor het maken van de gallery.

Veel plezier!

donderdag 19 augustus 2010

Sail-in 2010

Sail 2010 is van start gegaan met prachtig weer. We konden genieten van de prachtigste wolkenluchten die echt horen bij Holland en bij zeilschepen.

We verwennen u met een gallery aan foto`s van afgelopen middag, genomen vanaf de IJpromenade die loopt van de Buiksloterwegpont richting NDSM-terrein (de noordelijke IJ-oever dus).

Op onderstaande foto ziet u de theeclipper De Amsterdam, die als eerste tall-ship de Amsterdamse haven binnenvoer, voor deze gelegenheid bestuurd door prins Willem Alexander. Helemaal links op de foto ziet u hem (in zandkleurig kostuum) aan het stuurwiel (links naast het jongetje in de mast van het turquoise-kleurige zeilbootje op de linker voorgrond).

(klik op foto voor vergroting)

Hier vindt u de link naar de foto-gallery (met dank aan Loek Jehee) (foto`s Roland Witte):


Veel plezier met het bekijken van de foto`s!

woensdag 18 augustus 2010

Sail-activiteiten

Het kan u bijna niet ontgaan: Sail 2010 gaat vandaag van start met de Sail-in, vanaf de haven van IJmuiden over het Noordzeekanaal richting Amsterdam.

Hier een overzicht van de activiteiten die gedurende Sail worden gehouden
(bron: Noord Nieuws)

Het opleidingschip Dewaruci ligt in Noord
(foto: Stichting Sail Amsterdam)

(klik op afbeelding voor vergroting)

Werkzaamheden voet- en fietspaden

Onderstaand bericht komt uit Kompas, regiokrant.


Huizenbeleid Amsterdam onder vuur!

De woede onder huizenbezitters groeit.
Je zult maar hier moeten werken voor je broodwinning!
Je woont, pak em beet, in Vlaanderen of Duitsland, net over de grens.
Je koopt voor veel (te veel) geld een pied à terre om niet elke avond twee uur in de fille te hoeven staan. En vervolgens wordt je gedwongen om dat onderkomen te verhuren (ver beneden de kostprijs!)?

Ik weet niet wat u er van vindt, maar mij klinkt het op z`n minst vreemd in de oren.

Onderstaande berichten komen uit de Telegraaf van 17 en 18 augustus

wo 18 aug 2010, 05:30 | 265 reacties | lees voor

Woede over huizenbeleid Amsterdam

door Richard van de Crommert
AMSTERDAM - Amsterdam ondergraaft de eigen economische positie met de eis dat huiseigenaren hun tweede woning ter beschikking moeten stellen aan sociale huurders, stellen bedrijfsleven en politici in de stad.

Daarnaast zou de de gemeente haar eigen, veertien jaar geleden vastgestelde beleid overtreden

Woedende en verbijsterde reacties alom dinsdag op het nieuws dat het stadsbestuur van eigenaren van tweede woningen eist dat ze hun bezit voor een paar honderd euro ter beschikking stellen van de socialewoningvoorraad in de stad. Amsterdam verlangt dat als er op het bewuste woonadres geen personen staan ingeschreven in het Bevolkingsregister.

Verschillende politieke partijen hebben er gisteren bij de stad op aangedrongen om de regels uit de verordening niet meer uit te voeren. In omliggende gemeenten wordt dit punt uit de in de Stadsregio vastgestelde Regionale Huisvestingsverordening nergens uitgevoerd. "Het begint gewoon bij de basis van onze beschaving", vindt Olga de Meij van de VVD. "Van andermans spullen blijf je af."

"Dit is wrang en zuur voor het imago van Amsterdam", stelt een woordvoerster van de Kamer van Koophandel. "En niet goed voor de internationale economische positie van de stad. En dat weet de gemeente." "Het huidige beleid staakt haaks op wat er in 1996 is toegezegd aan huiseigenaren in Amsterdam. Toen zijn er duidelijke afspraken gemaakt", stelt makelaar Hans Broeren. "Je mag je maar op één adres in de wereld inschrijven. Dat hoeft niet te zijn in je koopwoning in Amsterdam."

Kamerleden

Met het huidige beleid is het onmogelijk om een kleine tweede woning in Amsterdam te bezitten. "Het huidige beleid is werkelijk rigide", zegt De Meij. "Zo hebben bijvoorbeeld bijna alle Tweede Kamerleden een pied-à-terre in Den Haag. Om mensen het reizen te besparen. Het zou toch een schande zijn als die mensen, die gewoon in Den Haag werken maar niet in die stad ingeschreven staan, hun tweede huis ter beschikking moeten stellen aan de gemeente."

Broeren: "Als een koopwoning leegstaat, wil de gemeente Amsterdam er een huurwoning van maken. Dat kan dus niet volgens de wet. Van een koopwoning kun je niet zomaar een huurwoning maken. Dat heeft de gemeente al in 1996 toegegeven. Nu wil de gemeente zich voordoen alsof ze iets over koopwoningen te zeggen heeft. In de sociale huursector heeft de gemeente krachtens de huisvestingswet veel te vertellen. In de vrije sector heeft de gemeente niets te vertellen. Willen ze dat wel, dan hebben ze toestemming nodig van provincie of de minister. De huisvestingswet wordt misbruikt in de gemeente Amsterdam. Deze verordening is vernietigbaar door de Raad van State. Dus laat ze maar komen."

Amsterdam voelt zich echter gesterkt door eigen beleid dat het sinds 2006 uitvoert. De gemeente handhaaft op basis van de Regionale Huisvestingsverordening.

"We hebben het recht om deze woningen op te eisen voor de socialewoningmarkt", vindt verantwoordelijk PvdA-wethouder Freek Ossel. "Er is woningnood in Amsterdam. En we willen geen leegstand in de stad. Tegen eigenaren van woningen in de stad moet je dan kunnen zeggen dat er een sociale huurder in moet. Het zijn regels die wij al lange tijd op onze manier uitvoeren."

Aan het tekort aan sociale woningen heeft Amsterdam zelf meegewerkt, reageert Rob Verheij van Meesterwerk Juristen. "De afgelopen jaren zijn sociale woningen onttrokken aan de woningvoorraad door ze te koop aan te bieden. En nu gaan ze plotseling bij particuliere huiseigenaren woningen opeisen."


    Amsterdam besteelt eigenaar tweede huis

    door Richard van de Crommert
    AMSTERDAM - Het aanhouden van een kleine tweede woning van enkele tientallen vierkante meters in Amsterdam is verboden. De hoofdstad heeft onlangs een heksenjacht geopend op eigenaren van zogenoemde pied-à-terres en hen bevolen hun appartementje voor een paar honderd euro per maand beschikbaar te stellen voor de sociale huurvoorraad.

      Foto: Ronald Bakker

      Dit terwijl de aankoop van een woning in Amsterdam al snel boven de 200.000 euro uitkomt, wat betekent dat de maandelijkse hypotheeklasten uitkomen op meer dan duizend euro per maand. Dat is ver boven de maximale huurprijs van 548 euro die de gemeente vaststelt.

      Wie niet meewerkt, kan een dwangsom tegemoet zien, die oploopt tot vele duizenden euro's. Hoogleraren, architecten en topmannen uit het bedrijfsleven worden zo de stad uitgejaagd, blijkt uit een stapel brieven die in handen gesteld is van De Telegraaf.

      Sinds januari is het beleid van de gemeente Amsterdam aangescherpt. Alleen al dit jaar heeft de gemeente 750 van dit soort dwangbrieven naar eigenaren van koopwoningen verstuurd, zo laat een gemeentewoordvoerder weten. Amsterdam baseert zich in zijn beleid op de Regionale Huisvestingsverordening.

      woensdag 11 augustus 2010

      1 procent extra?

      Krijgt u als werknemer er ook 1 % extra bij?
      Of kunt u, als vrije ondernemer of middenstander, ook zo maar de prijs van uw producten met 1 % verhogen?

      En wat te denken van bijvoorbeeld die Groningse zorginstelling die vorig jaar met gemeenschapsgeld (15 miljoen) van de ondergang werd gered en nu doodleuk 80.000 euro uitgeeft aan sponsering van een voetbalclub?

      Hoe zit het eigenlijk met de verantwoordelijkheid van instellingen die geacht worden 'in dienst' te zijn van de bevolking?

      Enfin, vragen genoeg.

      Onderstaand bericht komt uit de Volkskrant van 11 aug. 2010:

      Corporaties en huurders zijn het eens: 1 procent erbij

      Van onze verslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel op 10 augustus '10, 22:40, bijgewerkt 11 augustus '10, 07:54


      AMSTERDAM - Huurders en verhuurders slaan de handen ineen. In een brief aan informateur Ivo Opstelten heeft Aedes, de vereniging van woningcorporaties, zich aangesloten bij een brief die de Woonbond eerder al naar de Haagse onderhandelaars stuurde. Beide belangenclubs willen dat een volgend kabinet een huurstijging van 1 procent bovenop de inflatie toestaat.

      Nu mogen corporaties de huur jaarlijks maximaal met de inflatie laten stijgen.

      Dat corporaties zich bij de relatief bescheiden eis van de Woonbond voegen, lijkt opmerkelijk omdat de onderhandelende partijen in Den Haag in hun verkiezingsprogramma’s gemiddeld hoger uitkomen dan 1 procent. De PVV wil het als enige bij 1 procent houden, VVD en CDA komen op respectievelijk 3- en 1,5 procent bovenop de inflatie.

      Maar volgens Aedes is het primaire doel van corporaties niet om zoveel mogelijk huur te vragen. ‘We vragen een nieuw kabinet om een percentage dat minimaal nodig is om te kunnen blijven investeren op het huidige niveau’, stelt een woordvoerder van de koepel. ‘We zijn er om mensen die een steuntje in de rug nodig hebben te helpen, niet om ze uit te melken.’

      Ingewijden in de woningmarkt denken dat Aedes de brief ook schreef uit angst voor de anticorporatiestemming bij de VVD en PVV. Die partijen willen het vermogen van de verhuurders afromen (PVV) of vinden dat de corporatiesector veel te groot is en huizen moet verkopen aan huurders of private investeerders (VVD).

      Extra kasstroom


      Door zich aan te sluiten bij de brief van de huurders wordt, naar analogie van de werkgevers en werknemers in het AOW-conflict, een beeld gecreëerd van een sector die er zelf wel uitkomt. Ook de passage van de brief waarin Aedes schrijft dat het wel zou willen experimenteren met het verkopen van woningen is in dat licht te zien.

      Volgens Aedes levert de verhoging de corporatiesector zo’n ‘100 miljoen euro extra cash’ per jaar op. Met die extra kasstroom zouden de verhuurders circa 2 miljard euro kunnen lenen. Ze hebben laten uitrekenen dat dat genoeg is voor ‘noodzakelijke investeringen’ in het bouwen en renoveren van woningen en het ‘leefbaarder’ maken van wijken.

      Als de onderhandelaars in Den Haag het voorstel zouden overnemen, kan de huurverhoging voor individuele huurders een stuk meer zijn dan 1 procent. Anders dan in de huidige situatie willen de twee belangenorganisaties namelijk dat de maximale verhoging een gemiddelde is over alle huurders.

      ‘Binnen de regeling die wij voorstaan kan een verhuurder ervoor kiezen voor sommige woningen de huur met enkele procenten te verhogen, terwijl mensen die relatief veel betalen zelfs een huurverlaging kunnen krijgen’, zegt Ronald Paping, de directeur van de Woonbond.

      Paping is zeer verheugd over de brief van Aedes. Al is voor hem nog onduidelijk of de huurverhoging die zij voorstellen toch niet boven 1 procent ligt. ‘Nu stijgen de huren in de praktijk namelijk gemiddeld ook al 0,4 tot 0,5 procent boven de inflatie doordat verhuurders als iemand zijn woning verlaat een nieuwe huurder een hogere huur opleggen.’ De Aedeswoordvoerder bevestigt dat de koepel de mutaties niet meeneemt in de 1 procent.

      zaterdag 7 augustus 2010

      Forse huurstijging onontkoombaar???

      Je kon er op wachten.
      Heeft u soms op de VVD gestemd?
      Dan had u toch hopelijk niet gedacht dat de bezuinigingen bij de rijken vandaan zouden komen, nietwaar?

      De Telegraaf van zaterdag 7 aug. 2010:

      'Forse huurstijging nodig'

      za 07 aug 2010, 05:30 | 546 reacties | lees voor

      'Forse huurstijging onontkoombaar'

      door Barbara Sanders
      AMSTERDAM - Alleen als de huur met 1 procent boven inflatie wordt verhoogd kunnen woningcorporaties hun activiteiten voortzetten, zegt voorzitter Marc Calon van koepelorganisatie Aedes.


      Sociale huisvesting sterft een langzame maar zekere dood. Over tien jaar hebben woningcorporaties geen cent meer om goedkope huurwoningen te bouwen, te renoveren of de wijk leefbaar te houden. Verloedering en verpaupering ligt op de loer.

      Aedes, koepelorganisatie van woningcorporaties, luidt hierover de noodklok. Informateur Opstelten krijgt het pleidooi maandag op de mat. Vorig jaar investeerden de sociale huisvesters nog 11,6 miljard euro in volkshuisvesting.

      De jaarlijkse huurverhoging is nu gekoppeld aan de inflatie en die is laag. "De woningcorporaties zijn zonder een toename in inkomsten financieel gedwongen om binnen enkele jaren hun investeringen in nieuwbouw, herstructurering, leefbaarheid en duurzaamheid zeer scherp te verlagen", aldus Aedes-voorzitter Marc Calon. "Dat is maatschappelijk onverantwoord en niet uit te leggen aan de bijna zes miljoen mensen die in een corporatiewoning wonen."

      Volgens Calon kan een beperkte huurverhoging het rijk veel geld opleveren. "Uit het verdienmodel blijkt dat als een nieuw kabinet een jaarlijks huurverhoging van 1 procent boven inflatieniveau toestaat, er jaarlijks 100 miljoen euro de sector binnenstroomt. Met dit bedrag in cash kan weer circa 2 miljard euro worden geleend. Daarvan stroomt ongeveer de helft terug in de staatskas door allerlei belastingen en btw.