Huis voor mensen met laag inkomen
20-09-11 15:35 uur
© ANP
De gemeente probeert met het versneld invoeren van nieuwe huurregels de gevolgen te beperken van het feit dat 75.000 sociale huurwoningen door maatregelen van het rijk binnenkort of op termijn vrijesectorwoningen zullen worden.
PvdA-wethouder Freek Ossel zegt al langer aan andere regels voor de Amsterdamse woningmarkt te werken, maar maakt daar nu haast mee omdat minister Piet Hein Donners nieuwe huurregels per 1 oktober ingaan. Het college van b. en w. van beslist vandaag over Ossels initiatief.
Ossel stelt voor de regels zo aan te passen dat er ondanks de ingrepen van Donner voldoende woningen voor de allerlaagste inkomensgroepen beschikbaar komen. Daartoe moeten, aldus Ossel, voor huishoudens met een inkomen tot 38.150 euro per jaar, die nu recht hebben op de huurwoningen met maximaal 93 'woonpunten', met een maximale huur van 418 euro, ook de woningen worden gereserveerd tot 121 woonpunten, met een maximale huur van 554,76 euro. Als dat niet gebeurt, zouden voor die mensen met lage inkomens nog maar tweehonderd woningen per jaar beschikbaar komen, aldus Ossel, terwijl dat er nu tweeduizend zijn.
In de gemeenteraad is al geopperd alle sociale huurwoningen (tot 142 woonpunten, met een huur van maximaal 652,52 euro) aan de laagste inkomensgroepen toe te wijzen. Ossels 'eigen partij', de PvdA, heeft al laten weten daarvoor te zijn.
Leges afschaffenVerder wil Ossel, om de doorstroming te vergemakkelijken, de verplichte huisvestingsvergunning afschaffen. Daarmee hoopt hij de lasten van huurders te verlichten. Die betalen nu nog zestig euro leges voor de vergunning.
Ook wil Ossel het aantal groepen dat voorrang krijgt op de wachtlijsten voor een huurwoning, verminderen. Daardoor wordt de positie van mensen die echt voorrang moeten hebben, sterker. Ook het zoeksysteem naar woningen die vrijkomen, zal worden aangepast.
Ten slotte dringt Ossel aan op een betere controle op het naleven van de Amsterdamse woonregels, door intensivering van de onlangs overeengekomen samenwerking met de Belastingdienst, justitie, de Dienst Persoonsgegevens en corporaties.
De Huurdersvereniging Amsterdam, die een rechtszaak tegen de staat in voorbereiding heeft, noemt Ossels plannen stappen in de marge. Bastiaan van Perlo van de vereniging: ''Het is fijn als Amsterdam een eigen geluid laat horen, maar de grote lijn is een extra huurverhoging van 123 euro binnen de ring, waardoor 75.000 sociale huurwoningen in de vrije sector terechtkomen. Die woningen kunnen eigenaren dan ongehinderd splitsen, samenvoegen of verkopen.''